Følg byggeprosessen

Sol og snekring ☀️ 

Publisert 30/07/2020

Solen titter endelig frem og snekringen har startet opp igjen etter sommerferie️. Flere vegger og bjelker er kommet på plass og nå er det klart for legging av gulv i 1.etasje før det siste av veggene skal opp.

Det skal reises vegger på ca 2/3 av 1. etasje, for å lage 2. etasje. Dette blir et hus med flott utsikt 🏞

Når resten av veggene og bjelkene er kommet på plass skal huset dekkes med en duk for å holde det tørt. Med det norske uforutsigbare været, vet man jo aldri når det kan komme regn 🌧. Neste steg blir så å begynne med taket 🔨.

Etasjene reiser seg 🏗

Publisert 29/06/2020

Stillaset er på plass og det er fullt driv før sommerferien. Følelsen av rommene og selve huset blir bare sterkere, nå som enda flere vegger er kommet på plass. Det som man har sett på tegningene kommer virkelig til live.

Frode fra Byggmestere de Lange & Sørensen forklarer at når resten av veggene over sokkeletasjen er kommet på plass skal det legges bjelker og sponplater. Det skal nemlig vegger over halve etasjen for å lage 2.etasje.

Dette er et spennende hus, både når det kommer til formen og løsninger i forhold til etasjer. Huset blir bestående av sokkeletasje (underetasje), 1. etasje, mellometasje og 2.etasje.

Snekkerarbeidet fortsetter 🔨

Publisert 15/06/2020

Mandagen er her og solen steker Frode og Mats fra Byggmestere de Lange & Sørensen er tilbake på byggeplassen og materialene ligger klare for at snekkerarbeidet skal fortsette. 

Jord, stein og annen masse som har ligget på gårdsplassen er nå fjernet, og underlaget er rettet for å lage biloppstillingsplass 🚗

Støpningen på det øvre platået er ferdig, og det er nå et sammenhengende hus  🏠. Varmen har vært en utfordring siden betongen ikke må tørke for fort, da er det fare for at det blir sprekker. Vannsprederen kan brukes til så mangt, og har her blitt brukt for å vanne betongen slik at den får nok fuktighet. Denne betongen skal etterhvert slipes på samme måte som entreen i sokkeletasjen.

Mats og Frode begynner arbeidet med å sette opp vegger på det øvre platået, og etter at stillaset er kommet opp rundt huset i slutten av uka vil de fortsette med vegger over sokkeletasjen. Sikkerhet er viktig når man jobber i høyden ️.

Støttemur, isolasjon og pukk er på plass 👷

Publisert 29/04/2020

Graveren har nå vært her og fylt inntil veggene på sokkeletasjen, nå tar denne virkelig form.

HWA er på plass og fortsetter jobbingen på det øvre platået. Det lages forskalling for støp. Dette gjøres for at pukken som legges imellom skal holde seg på plass og at det blir stabilt. Videre skal det legges pukk på og radonduken skal videreføres, før flaten planeres ut.

Når dette er gjort så skal det støpes på det øvre platået, slik at man får ett sammenhengende hus 🏠

Punktmøte og inntilfylling 🧱

Publisert 14/05/2020

Mens det skjer ting på utsiden av huset har Kathrine og Caroline vært hos Pet Installasjon på punktmøte sammen med Tor-Sverre Jensen. Han forteller at i punktmøtet planlegges det hvordan el-installasjonen skal være 💡. Dette gjøres det å tegne stikkontakter, lysbrytere, lampepunkter, downlight etc. På en tegning av huset. Denne blir så digitalisert og sendt til kunden for godkjenning sammen med en oversikt over eventuelle tilvalg.

Typiske tilvalg kan være andre typer stikkontakter, lysbrytere, downlight, lamper, håndkletørker, dimmere, smarthus, ekstra strømkurser som ikke inngår i standard leveranse og lader til elbil.

Støttemur før inntilfylling blir satt opp denne uken før graver starter arbeidet med å fylle inntil neste uke. Så for graveren har gjort seg ferdig fortsetter byggingen videre 😄

Sol og sprøytebetong ☀️

Publisert 22/04/2020

Solen steker på byggeplassen og i dag er det den store støpedagen og underetasjen får nå yttervegger 😁

Det er spennende å se på murerne jobbe og hvilken utrolig teknikk som brukes for å sprøyte betongen på. Dette er virkelig tungt arbeid i solsteken ☀️

Først ble betongen lagt på veggene og rettet for hånd. Så sprutes det på et tynt lag med betong for å lage en struktur. Dette er smart å gjøre i denne prosessen da det vil være tidkrevende å få lagt på struktur ved en senere anledning.

Når strukturen er på plass dekkes bygget med plast. Dette gjøres for å holde på fuktigheten som betongen avgir når den tørker, og for at den ikke skal sprekke opp. Dagens sterke sol er en utfordring så murerne jobber på spreng 👷

Underetasjens skjelett 🦴

Publisert 01/04/2020

Det er så spennende å se hvordan huset tar form. Enda flere vegger er kommet på plass og man får nå en følelse av rommene, selv om det fortsatt er åpent ut i naturen 🌳. Mats og Frode fra Byggmestere de Lange & Sørensen ligger nemlig ikke på latsiden. Nå kan man nesten se for seg hvor bilen kommer til å stå parkert i garasjen 🚗.

I sokkeletasjen skal det være entré med trapperom, bod med teknisk og garasje. Det er nå kommet på plass bæring til 1. etasje. Mats og Frode står i stillaset og jobber med å legge på bjelker hvor gulvet skal ligge. Det er viktig med sikkerhet når man jobber i høyden 🏗.

Etter påske går stafettpinnen videre, for da skal isolasjon og sprøytebetong på 🧱.

Boligen reiser seg 🏠

Publisert 25/03/2020

Det er en vindfull dag på byggeplassen, men det er ingen hindring for Mats Andresen og Frode Mathisen fra Byggmestere de Lange & Sørensen 🌪

Forskallingen er revet og reisverket er på vei opp allerede. Vi kan nå tydelig se hvor ytterveggene til huset skal være! På ytterveggene skal det være sprøytebetong, men først skal det settes opp isolasjon og armering.

Når sprøytebetongen har tørket og herdet skikkelig, skal det legges fyllmasse mellom fjellet og de bakre veggene. Dette er ganske vanlig å gjøre når man bygger på en skrå tomt. Terrenget skal nemlig omfavne sokkeletasjen 🤗

Kathrine og Caroline synes det er hyggelig at Mats er tilbake hos dem. «Han bygde om kjøkkenet vårt for et par år siden og er en av grunnene til at vi har god tillit til byggmesterfirmaet de Lange og Sørensen AS», forteller Kathrine.

Inne i huset blir det satt opp bærevegger for etasjeskillet, for her skal det bygges i høyden 😊Ved bruk av hjelpesnor blir husets linjer rette. «Det er morsomt og litt utfordrende å bygge hus som har spennende former», forteller Mats.

Godværet som kom da vi trengte det!

Publisert 16/03/2020

Phu! Mandag er her, og der er fint vær og muligheter for å støpe fundament!

Formann Ole Erik Olsen i HWA forteller at det ofte er vanskelig å få betongen til å tørke fort nok på denne årstiden, fordi det er mye fukt i luften. Vi har vært så heldige med både finvær og lav luftfuktighet i dag!

Navnene risses inn i betong

HWA bruker roterende lasere for å få helt riktig høyde på gulvet, og kontrollerer fortløpende høyde og fall mot sluk etterhvert som betongen legges.

Etter at støpen har kommet på plass i forskallingen, vibreres overflaten av betongen. Dette kalles dissing, og må utføres umiddelbart etter utlegging av støpen. Hva man lærer av å følge en slik prosess!

Kathrine og Caroline vil ha dato for støpingen og navnene til familien risset inn i betongen. Et fint lite minne som skal ligge under matten i gangen 😊

Glatt, glattere, glattest

Timing er viktig 😬 Når betongen begynner å størkne, skal den pusses med en pussemaskin, også kalt helikopter. Dette kallenavnet har den fått fordi den har roterende blader som på et helikopter. Helt til slutt går gutta over med et stålbrett for å få en enda glattere overflate.

Betongen før pussingen har begynt

Betongen underveis i pussingen

Betongoverflaten skal så etterbehandles med en membranherder for å unngå sprekker, og forskallingen skal rives.
Men ikke i dag. I dag skal vi nyte synet av glattpolert betong 😍

Vannbåren varme 🔥

Publisert 13/03/2020

Vannbåren varme er vann som varmes opp av en varmekilde, og som sirkulerer i boligen via rørene som vi ser på bildene. Temperaturen kan stilles inn som ønsket i hvert enkelt rom. I tillegg til jevn varme og godt inneklima vil Kathrine og Caroline også få et lavere energibruk.

Nå venter vi på finværet for å støpe over. Det er meldt finvær til mandag, og vi krysser fingrene for at det stemmer!

Oppmåling for plassering av huset

Publisert 09/03/2020

Alexander Kristiansen, Stikningsingeniør, Ingeniørservice AS

Før murer går i gang med å støpe grunnmur må en landmåler «stikke ut huset» på riktig sted. Ingeniørservice AS er på plass for å sikre at boligen blir plassert riktig i forhold til godkjenning fra kommunen og krav i plan- og bygningsloven.

Ofte er det små marginer på en byggetomt, og generelt kan et hus ikke ligge nærmere enn 4 meter fra eiendomsgrensen og 8 meter fra nærmeste bolig. Derfor er nøyaktig utstikking viktig, forteller Arild Iversen fra Ingeniørservice AS.

Tidligere har en landmåler koordinatberegnet hvor hushjørnene skal stå, og målt opp eiendomsgrensene for å være sikre. «Sammen med Kathrine og Caroline fant vi en fornuftig høyde å plassere huset på», forteller Arild. Deretter etablerte vi et høydefastmerke på tomta som graveentreprenøren har benyttet under sine arbeider.

Sålen på nedre plan er kommet på plass! Vann- og avløpsrør blir lagt inn og forgreines videre ut i huset. I boden blir det lagt opp vannrør som skal inn i et vannskap («sikringsskap for vann»), og gå videre til vasker, dusj osv.  

Arbeidet med isoleringen settes så i gang, før rørleggeren skal komme og legge vannbåren varme til gulvet.

Før støpningen av gulvet kan begynne må det avklares hvilken type betong og slip som skal brukes. Armeringsjernet ligger allerede klart og venter. Værmeldingen sjekkes kontinuerlig. På mandag skal det nemlig støpes, dersom været tillater det!

Bla i bildekarusellen over for å se flere bilder

Vann inn og vann ut

Publisert 26/02/2020

«Det er viktig at rørene ligger med rett helling slik at det vannet renner riktig vei, samt at det blir godt isolert rundt alle rør», forteller Magnus Aas og Karsten Aarvold fra Tore Haraldstad & Co.

Karsten er vei-og anleggsarbeider, og gjør jobben utenfor gravemaskinen, mens Magnus manøvrerer gravemaskinen. Guttene samarbeider godt – bare se her:

Det markeres på bakken for hvor husveggene skal stå. Man begynner å danne seg et bilde av husets beliggenhet.

Underlaget skal så rettes opp og det skal legges radonduk før flaten planeres ut med grus. Nå skal det gjøres klart for ringmur!

Bla i bildekarusellen over for å se flere bilder

Bort med fjellet

Publisert 21/02/2020

Vi ser nå at hele platået der øverste etasje skal stå, er planert ut. Vi skimter så vidt den oransje duken under den gruslagte flaten. Denne duken skal skjerme mot eventuell radon fra fjellet. Det er utrolig spennende å se konturene av de ulike høydenivåene til etasjene på denne måten.

Det er viktig for Kathrine og Caroline å beholde så mye som mulig av fjellet på tomten. Fjellet skaper imidlertid en utfordring: etter sprengning var det noen løse steiner som enten måtte sikres med bolter eller fjernes. Valget faller på å fjerne de løse steinene, da en sikringsprosess vil ta lengre tid og koste mer.

Den store gravemaskinen kommer rullene over plassen og stiller seg i posisjon for å fjerne de løse steinene. Den hydrauliske hammeren begynner å hamre taktfast mot fjellet, og vi ser steinene sprute.

Det serveres sveler og kaffe til de flinke arbeidskarene, men det er ingen tid til lange pauser denne dagen, så svelene går ned på høykant mens arbeidet pågår. Dette er nemlig siste dagen med tilgang på den store gravemaskinen, og ingen tid kan gå til spille. 

På tomten ser vi nå steiner og jord som ligger sortert og klart til å transporteres bort. Massene blir lastet opp i en lastebil som kjører skytteltrafikk hele dagen for å fortsette arbeidet med å holde tomten ryddig.

 

Dette blir moro å følge med på videre!
Bla i bildekarusellen over for å se flere bilder.

Grunnarbeidet påbegynnes

Publisert 11/02/2020

Vegetasjonen på tomten blir ryddet bort og all jord blir skrapet av fjellet. Det er imponerende å se med hvilken presisjon den store gravemaskinen jobber, jorden blir skrapet av fjellet som om det var gjort for hånd!

Konturene rundt der huset skal stå, er rette og markerte, og gir oss et godt inntrykk av hvor huset blir liggende når det er ferdig bygget.

Boreriggen går i gang med fjellboringen for å lage hull til dynamitt. Fredrik U. de Lange fra Byggmester de Lange og Sørensen AS forteller at metoden som blir brukt kalles for sømboring. Hullene blir boret tettere og det blir brukt mindre ladninger med dynamitt. Dette gjøres for å få er mer kontrollert riss, og for at steinmassene kun skal løsne fra borehullet og utover. Da tomten ligger i tettbebyggelse er det svært viktig at man ikke lader med for mye i hvert hull. Man vil jo ikke at naboene skal utsettes for hverken unødig støy eller rystelse.

Kathrine og Caroline ønsker å spare på en del stein for å kunne lage et steingjerde og et steinbed med plass til hekk. Steinen blir renset for jord og stablet pent i en egen haug.

Overskuddsmasser sorteres og fraktes vekk kontinuerlig mens gravingen pågår, slik at tomten holdes ryddig. Ikke noe å utsette på arbeidet som maskinentreprenør Tore Haraldstad & Co utfører!

Urørt tomt

Publisert 07/02/2020

Caroline og Kathrine Zeiner realiserer husdrømmen på Husvik!

Kathrine og Caroline Zeiner

«Vi hadde bare så vidt begynt å følge med på boligmarkedet i Tønsberg da denne eiendommen kom for salg. Vi hadde en drøm om å bygge selv, og så muligheten allerede på visning. Tomta er stor og spennende, og vi så med en gang muligheten for å dele den i to gode boligtomter», forteller Kathrine.

«Men vi visste at det lå langt frem i tid. Vi hadde ikke lyst til å gå løs på et sånt gigaprosjekt midt i småbarnsfasen, og med en selvstendig næringsdrivende og en uten fast jobb regnet vi heller ikke med at noen ville låne oss penger. Nå har vi hatt 7 gode år i huset ved siden av, mens flere og flere ting har falt på plass. Så vi har hatt god tid til å planlegge.»

Drømmen om å bygge eget har nok vært særlig sterk hos Caroline, som er datter av Bodøarkitekten Hans Christian Størmer. Hun har vokst opp i huset han tegnet til sin egen familie, og har nok alltid sett for seg at han skal tegne et hus til henne en dag. Endelig skal prosjektet realiseres!

Leif-Erik Østhagen, kunderådgiver

Den målrettede planleggingen startet for to år siden, med tegningsutkast fra Hans Christian, og etterhvert anbud og valg av byggmester. Nå hadde Caroline og Kathrine tegningene, men trengte en pålitelig entreprenør for å realisere husdrømmen. Byggmester de Lange & Sørensen fra Mesterhus Tønsberg hadde utført arbeid i nabolaget og var anbefalt videre. Kunne de gå til Mesterhus med egen tegning og få dem til å bygge drømmehuset sitt på en noe utfordrende tomt? Og kunne de få hjelp til søknader og budsjettering? Svaret fra kunderådgiver Leif-Erik Østhagen, var enkelt: «Ingen utfordringer er for store, og det blir som avtalt!»

Det var viktig for jentene å få tilgang på mer av utsikten som er øverst på tomta, samtidig som de ville tilpasse seg det skrånende terrenget. Begge er glade i halve etasjer, noe arkitekten også har mye erfaring med å tegne. Mesterhus har justert noe på høyden, formen og plasseringen av huset før Caroline og Kathrine landet på den tegningen de ønsket å gå for.

Bla i bildekarusellen over for å se flere bilder.

 «Vi har utforsket tomta sammen, og tatt mange runder på ønsker og muligheter. Diskusjonene har gått mye på uterom, utsikt og parkering og ferdsel rundt eiendommene. Vi kommer jo til å bli nærmeste naboer med de som kjøper huset vi bor i nå, og det blir viktig at begge tomtene oppleves private, samtidig som vi har en romslig og praktisk felles innkjøring.»

10. februar ble første gravemaskinskuffetak satt. Vi skal følge hele prosessen frem til innflytting!