Oppmåling

Oppmåling for plassering av huset

Alexander Kristiansen, Stikningsingeniør, Ingeniørservice AS

Før murer går i gang med å støpe grunnmur må en landmåler «stikke ut huset» på riktig sted. Ingeniørservice AS er på plass for å sikre at boligen blir plassert riktig i forhold til godkjenning fra kommunen og krav i plan- og bygningsloven.

Ofte er det små marginer på en byggetomt, og generelt kan et hus ikke ligge nærmere enn 4 meter fra eiendomsgrensen og 8 meter fra nærmeste bolig. Derfor er nøyaktig utstikking viktig, forteller Arild Iversen fra Ingeniørservice AS.

Tidligere har en landmåler koordinatberegnet hvor hushjørnene skal stå, og målt opp eiendomsgrensene for å være sikre. «Sammen med Kathrine og Caroline fant vi en fornuftig høyde å plassere huset på», forteller Arild. Deretter etablerte vi et høydefastmerke på tomta som graveentreprenøren har benyttet under sine arbeider.

Sålen på nedre plan er kommet på plass! Vann- og avløpsrør blir lagt inn og forgreines videre ut i huset. I boden blir det lagt opp vannrør som skal inn i et vannskap («sikringsskap for vann»), og gå videre til vasker, dusj osv.  

Arbeidet med isoleringen settes så i gang, før rørleggeren skal komme og legge vannbåren varme til gulvet.

Før støpningen av gulvet kan begynne må det avklares hvilken type betong og slip som skal brukes. Armeringsjernet ligger allerede klart og venter. Værmeldingen sjekkes kontinuerlig. På mandag skal det nemlig støpes, dersom været tillater det!

Bla i bildekarusellen over for å se flere bilder